chlebprobody.pl

Moda, Uroda, Zdrowy styl życia

Dom

Co jeść, aby poprawić wzrok?

Długie godziny spędzone przed ekranem komputera czy smartfonem, książki czytane przy nieodpowiednim oświetleniu, do tego upływający czas i naturalne procesy starzenia – te wszystkie czynniki nie pozostają bez wpływu na wzrok. Warto więc wspierać swoje oczy na co dzień, by mogły skutecznie pełnić swoją funkcję, co przełoży się na poprawę jakości wzroku. Jednym z podstawowych sposobów jego wspierania jest odpowiednia dieta.

Warzywne wsparcie wzroku

A zatem, co jeść aby poprawić wzrok? Na ratunek przychodzą warzywa. Pierwszym z nich, najbardziej kojarzonym ze zbawiennym wpływem na wzrok, jest marchewka. To niepozorne, łatwo dostępne warzywo, jest bogate w beta-karoten, czyli prowitaminę A. Z niej produkowana jest w ludzkim organizmie witamina A – jedna z najważniejszych substancji, jeśli chodzi o wsparcie wzroku. Jej niedobór może mieć bardzo poważne skutki, łącznie z utratą wzroku, dlatego warto zadbać o odpowiednią ilość tej witaminy na co dzień. Regularne jej dostarczanie pozwoli usprawnić wzrok.
Innym warzywem o doskonałym wpływie na kondycję oczu jest szpinak. Choć przyjęło się traktować go jako źródło żelaza, to nie jedyna substancja, jakiej dostarcza on do organizmu. Jest on dobrym źródłem luteiny – substancji, która pełni ważną ochronną rolę. Ogranicza ona dostęp szkodliwego promieniowania do głębszych warstw oka, a także zabezpiecza je przed działaniem wolnych rodników.
Inne popularne warzywa, które poprawiają kondycję oczu i jakość wzroku to pomidory i brokuły. Warto pamiętać, by jak najczęściej włączać je do codziennej diety, by bez wysiłku wspierać działanie wzroku.

Gdzie jeszcze szukać wsparcia wzroku?

Warzywa to nie jedyne produkty, które w naturalny sposób pozwolą usprawnić działanie wzroku. Warto znać również inne źródła zbawiennie działających składników – na szczęście większość z nich to popularne w kuchni produkty, których wiele osób używa, nie mając świadomości ich wpływu na zmysł wzroku. Ważnym składnikiem o dużym znaczeniu dla oczu są kwasy DHA, których najlepszym źródłem są tłuste ryby. Warto więc zadbać o to, by regularnie włączać do menu łososia, tuńczyka czy makrelę, które w pyszny sposób zaspokoją zapotrzebowanie organizmu na DHA. Inne dobre tłuszcze, które usprawnią działanie wzroku, to kwasy jednonienasycone, które znaleźć można w oliwie z oliwek. Dodatkowo, oliwa zawiera duże ilości witaminy E, zwanej witaminą młodości, która pomaga zachować wzrok w dobrej formie.
Warto pamiętać, że z łatwością można wspierać wzrok na co dzień, uwzględniając w swoim jadłospisie zdrowe, naturalne produkty.